Verslag internationaal tornooi Ingelmunster

Op zaterdag 4 maart trokken we met 8 Merelbeekse judoka’s naar het Internationaal tornooi van Ingelmunster. Met een 50% bezetting van Nederlanders, nog enkele Fransen en Britten, waren de Belgen hier in de minderheid en is dit tornooi uitgegroeid van een bescheiden Vlaams tornooi, naar een echt internationaal tornooi.

U15

’s Morgens traden we aan met 3 U15-ers, Arwen Oosterlinck, Kobe Simoens en Lorn Dewulf. Arwen (-63kg) kwam terecht in een poule van 4 met een Française en de nummer 3 van het Belgisch kampioenschap vorige week. 3 kampen te gaan, waarvan er 2 gewonnen werden, daar er een ex aequo tussen 3 judoka’s was, werd de uiteindelijke rangschikking op basis van het onderlinge gewicht beslist en kon Arwen de gouden medaille huiswaarts nemen. Kobe mocht vervolgens aantreden in de -60kg, zijn eerste tornooien in de U15! Kobe kon echter zijn meer ervaren tegenstanders niet afhouden en moest dusdanig de duimen leggen, meer ervaring en training zullen hier in de toekomst wel beterschap inbrengen. Als laatste U15-er kwam Lorn aan de bak in de -38kg en dit in een welgevulde tabel van 16 kandidaten. Lorn won met overtuiging zijn eerste 3 kampen en stootte zo door tot in de finale, waar hij zijn meerdere moest erkennen in een Nederlander en zo de tweede plaats behaalde.

U18

Op de middag was het de beurt aan onze U18, terug met 3 judoka’s: Torben Oosterlinck, Louie Laute en Axl Varewyck. Torben mocht hier aantreden in de zware -81kg, een tabel met 15 kandidaten. Hij verloor hier zijn eerste kamp tegen een geroutineerd judoka en liep hierbij een lichte nekblessure op. Torben kreeg echter geen herkansingen, waardoor hij vroegtijdig het tornooi mocht verlaten. Louie trad aan in de -46kg en had een tabel van 8 (herkansingen waren dus al zeker). De eerste kamp verloor Louie, maar herpakte zich knap in zijn eerste herkansing. In de kamp voor het brons werd hij echter overklast en moest tevreden zijn met een toch wel knappe 5de plaats. Axl trad vervolgens aan in de -73kg, ook een volledige tabel van 16 deelnemers, na het achtereenvolgens verslaan van een Nederlander, een Belg en een Fransman mocht hij de finale vechten tegen alweer een Nederlander. Deze was echter een maatje te sterk en moest Axl zich tevreden stellen met een zilveren plak.

En om de dag af te sluiten, mochten er ook nog 2 Merelbeekse judoka’s, Maxime De Wuffel en Tom Dillen, in de U21+ (jammer genoeg de foto vergeten) hun beste beentje voorzetten. Maxime startte op een tabel van 19 judoka’s in de -81kg tegen een Nederlander, na een felbevochten kamp tot een eind in de golden score trok Maxime aan het kortste eindje en ging de Nederlander door. Deze had echter zoveel energie verspild in zijn eerste kamp, waardoor hij zijn volgende kamp verloor en Maxime geen herkansingen meer kreeg. Als kers op de taart mocht Tom starten in de +100kg, jammer genoeg waren ze maar met 2 deelnemers en werd het dus een Best of Three, 3 maal kampen tegen een 35kg zwaardere tegenstander……. Zijn eerste kamp verloor Tom met 2x WA, het was de coaches echter opgevallen dat zijn tegenstander maar 1 techniek gebruikte en hier volop gebruik maakte van het overschot aan gewicht. Na de kamp werd Tom ‘klaargestoomd’ met een spoedcursus om hierop te reageren, en hoe…. De tweede kamp volgde Tom de raadgevingen mooi op en kon zijn tegenstander afhouden en 2x een WA afdwingen, 1-1 een ware ‘Titanenstrijd’. De derde en beslissende kamp ging Tom op hetzelfde elan verder, waarbij zijn tegenstander maar half kon inkomen en Tom een magistrale overname deed en zijn 147kg zware tegenstander met een Yoko Guruma voluit tegen de mat kwakte, IPPON!!!, de Merelbeekse delegatie schreeuwde hun longen uit hun lijf, wat een afsluiter van de dag!! En een superverdiende gouden medaille mee naar het thuisfront!

Twee zéér tevreden coaches, die mooi judo zagen en enkele werkpuntjes hebben meegegeven,

David Laute en Michaël Varewyck