Back to basics met Sasaki Hikari

Afgelopen weekend werden alle leden van Judoschool Merelbeke getrakteerd op een interessante gasttraining door Olympisch kampioene Sasaki Hikari. Sasaki Sensei won Olympisch goud in de categorie -66 kg op de spelen van Seoul in 1988. Verder behaalde ze ook zilver en brons op de wereldkampioenschappen, respectievelijk in 1989 en 1987 én werd ze 4x All Japan Judo Champion bij de dames. Het was dus een hele eer om haar op onze tatami te ontvangen.

Op zaterdag gaf Hikari training aan zowel de kleuters als aan Jeugd 1. Op zondag kwamen dan Jeugd 2 en de volwassenen aan de beurt. Telkens wanneer we een Japanse Sensei mogen ontvangen, valt er iets op. In plaats van de meest complexe technieken te tonen, worden we met z’n allen terug herinnerd aan de basis van het judo. Zo ging het ook tijdens de training van Sasaki. De focus lag op de kuzushi (evenwichtsverstoring) en tsukuri (voorbereiding van de worp) om op die manier uiteindelijk tot een mooie kake (worp) te komen.

Als we dus een les mogen meenemen van deze gasttraining, dan is het wel dat de basis nog steeds essentieel is om tot mooi judo te komen. De judoka’s kunnen nu elk op hun eigen manier het seizoen verder zetten, met die les in het achterhoofd. We danken Sasaki Sensei voor de tijd die ze nam om haar kennis met ons te delen.